Her üniversitenin kendine göre şartları değişmekte, hatta bazı üniversitelerin içerisinde bolümden bölüme de başvuruda aranan şartlar değişiklik arz edebilmektedir. Bu sebeple, istediğiniz üniversitedeki istediğiniz bolumun başvuru şartlarını dikkatle incelemenizde ve ona göre başvurunuzu tamamlamanızda fayda var.
Genel bir kanaat oluşturmanız açısından yüksek lisans (master) başvuru şartları hakkında kısaca bilgi vermeye çalışacağım. Öncelikle istisnasına henüz rastlamadığım şekilde tüm üniversiteler ve bolümler yüksek lisans başvurusunda uluslararası öğrencilerden dil yeterliliğini belgelemelerini şart koşmaktadır. Bu konuda ABD’de bazı üniversiteler İngiltere kaynaklı IELTS sınavını kabul etse de tüm üniversiteler TOEFL IBT puanını yeterli görmektedir. Bu kapsamda ABD’de eğitim almayı düşünen öğrencilerin TOEFL sınavına yoğunlaşmaları kendilerine fayda sağlayacaktır. Amma illaki ben IELTS’ciyim diyenlerdenseniz, siz de azımsanmayacak derecede fazla üniversite bulabilirsiniz başvurabilmek için. IELTS ve TOEFL sınavlarının kendi içlerinde farklılıkları var. IELTS sınavında speaking bölümünün gerçek bir insan ile yapılıyor olması bu sınavın TOEFL karşısında önemli bir avantajı olarak değerlendirilmektedir.
Üniversitelerin bir cogu yuksek lisans basvurulari icin;
- LISANS DERECESI (Bachelor’s Degree)
- TOEFL
- genelde bu sinavdan (TOEFL-IBT) 80 puan ve uzeri istenmektedir.
- Universitelerin buyuk cogunugu 80 puanini yeterli gormekte fakat bazi top universiteler 90 veya 100 olarak da sinirlandirabilmektedir.
- GRE
- Genelde bu sinav icin bir alt limit konulmamaktadir. Bazi üniversiteler/bölümler sozel kismi icin, veya bazilari sayisal kismi icin, bazilari toplam puan icin alt limitler koyabilmektedir. Fakat universitelerin buyuk cgunlugu GRE sinavina girmeyi sart kosmakta fakat bir puan limiti koymamaktadir. Alacaginiz yuksek puan sizi diger basvuru yapanlar arasinda on siralara cikaracaktir.
- Bazi bolumler genel GRE sinavi ile birlikte o konuya has GRE sinavini (GRE Subject test) da gerekli kilmaktadir.
- NOT ORTL
AMASI (GPA)\
Not ortalamasinda genel sart 3.00’dir. Fakat baska bir sayfada ayrintili olarak anlattigim gibi genelde olmazsa olmaz bir sart degildir. Not ortalamasi 3 sarti olan, fakat not ortalamasi 3 olmamasina ragmen kabul alan bircok ornege sahidim.
- REFERANS MEKTUBU (Letters of recommendation)
Genelde uc adet tavsiye mektubu istenmektedir. Mumkunse, mumkun oldugu kadar kendinize ozel bir tavsiye mektubu yazdirmaya calisin. Turkiye’de hocalar genelde standard bir mektubu imzalayip verme egiliminde olabiliyorlar. Tavsiye mektibunda isminizin gecmesi ve size ozel bazi degerlendirmelerin olmasi basvurunuzda arti puan saglayacakir.
- EK BELGELER (Supplemental Material)
- Bazi bolumler sizin daha once alaninizda yazmis oldugunuz ornek bir yazi istemektedir (Writing Sample)
- Bazi bolumler CV isteyebilmektedir.
- TRANSCRIPT
- Lisans transcriptinizi isteyeceklerdir. Transcriptiniz Ingilizce degilse onayli olarak cevirinizi yaptirmalisiniz.