1. TOEFL/IELTS
- Öncelikle TOEFL mi IETLS mi bu sizin karar vermeniz gereken bir konu. Amerika’da birçok üniversite bu iki sınavı da kabul ediyor. IELTS kabul etmeyen bazı üniversiteler var tabi. O nedenle eğer başvurmak istediğiniz okul-bölüm IELTS kabul etmiyorsa tek şansınız TOEFL, ikisini de kabul ediyorsa kararı siz vereceksiniz.
- İkisinin de pozitif ve negatif yönleri var. Ayrı bir yazıda bu iki sınavın avantaj ve dezavantajlarını açıklayacağım.
- TOEFL IBT sınavından üniversitelerin/bölümlerin çok büyük çoğunluğu 120 üzerinden ortalama 80 puan istiyor, IELTS’ten ise genelde 9 üzerinden 6.5/7 puan isteniyor.
- Stanford, Harvard gibi top klas üniversitelerde puan barajı oldukça yüksek. (TOEFL IBT 100 ve üzeri)
- Bazı üniversiteler TOEFL’ın veya IETLS’in bazı bölümleri için puan barajı da koyuyorlar. (TOEFL IBT Speaking en az 26, IELTS Speaking en az 7.5 gibi)
2. GRE / GMAT
- Bu sınavlar Türkiye’de yapılan ALES benzeri sınavlar.
- ALES sınavında bulunan Sözel ve Sayısal kısımlara ek olarak bu sınavlarda analitik düşünme ve kritik yapabilme becerilerinin ölçüldüğü yazma bölümleri de var.
- Üniversiteler genelde bu sınavlar için belli bir puan barajı koymuyorlar, sınava girmiş olmak yeterli oluyor. Bazı derecesi yüksek üniversitelerde puan barajı olabiliyor.
- TOEFL / IELTS gibi sadece yabancı öğrencilerin aldığı bir sınav değil. Amerikalı öğrenciler de bu sınavları alıyorlar, bu sınavlardan sorumlular. Dolayısı ile sınavların Verbal denilen İngilizce/Sözel kısımları aşırı zor. Ama sayısal kısmı da matematik dersi özelinde ortalama bir Türk öğrencisi için oldukça kolay. Bu sebepten sınav toplam puanınızı dengede tutabilmeniz çok zor değil.
- Her ne kadar çoğu üniversitede GRE/GMAT sınavları için bir alt limit olmasa da başvuran sayısına göre bu sınav puanlarındaki basarinin başvuru komitesinin kararında etkili olacağını göz ardı etmemek lazım.
- Son olarak ifade etmeliyim ki GRE sınavının çok ciddi bir etkinlik üstünlüğü var. Lisansüstü eğitim için başvuru yapılacak üniversitelerde GRE isteyen bölümlerin sayısı GMAT isteyen bölümlerin sayısından çok daha fazla.
- Genelde Mühendislik, Sosyal Bilimler, Fen-Edebiyat bölümlerinde GRE, business, ekonomi, iktisadi bilimlerde GMAT istenmekte.
GRE SUBJECT TEST
- GRE-Subject teste ayrı bir parantez açmam gerektiğini duşundum.
- Bu sınav Matematik, Kimya, Psikoloji, Edebiyat, Biyoloji gibi birtakım alanlarda yapılıyor. O alandaki genel bilginizin ölçüldüğü bir sınav.
- Bazı üniversitelerin bazı bölümleri bu sınavı da GRE genel sınavının yanında istiyor. Yani hem GRE genel sınavına giriyorsunuz hem de bölümünüzün ayrı sınavına giriyorsunuz.
- Bu bölüm tarafından bir gereklilik olarak istenebilir. Bu durumda almak zorundasınız. Lakin bölüm gereklilik olarak sunmasa da eğer siz farklı bir bölüm mezunu olarak başka bir bölüme başvuruyorsanız, subject testi alarak başvurduğunuz bölümdeki yeterliliğinizi kanıtlamış olabilirsiniz. Örneğin Matematik bolumu mezunusunuz, fakat Psikoloji ‘de mastar yapmak istiyorsunuz. Eğer bölüm başvurunuza izin veriyorsa, ki çoğunlukla bu konuda sınırlama yok, baş vurabilirsiniz. Fakat alt yapınızın olmadığını düşündükleri için kabul almanız zor olur. İşte bu durumda siz Psikoloji GRE Subject testini alarak bu alanda ne kadar başarılı olduğunuzu kanıtlayabilirsiniz tabi eğer başarılı iseniz.
Evet arkadaşlar, bu yazıda sizlere Amerika’da lisansüstü eğitim başvuruları konusunda karsisiniza çıkacak olan sınavlarla ilgili bilgi vermeye calistim. Unutmamak gerekir ki Amerika’da her okul her bölüm kendi kurallarını kendileri belirlemekte. Sabit bir kural, merkezi bir sistem soz konusu değil. Dolayısı ile bu yazıda ortalama bir fikir vermeye calistim. Yoksa bir suru farklı sınav gereklilikleri, çok değişken şartlar olabilmekte. Eğer spesifik sorularınız varsa bize iletebilirsiniz, memnuniyetle cevaplamaya çalışacağız.