ABD Öncesi (Hazırlık), Finansal Hazırlık

ABD Öncesi Finansal Hazırlık

ABD’ye gelmeden önce maddi olarak bir miktar hazırlık yaparak gelmenizde fayda var. İlk geldiğinizde, özellikle ilk bir ay içerisinde hesabınızda/planınızda olmayan birçok harcama yapmanız muhtemel. Her ne kadar Amerika’nın farklı eyaletlerinde yasam şartları çok farklılıklar gösterse de kabaca bir çerçeve çizmeye çalışacağım.
tuition

Okul İle İlgili Harcamalar:

okul-ucretleri

Eğer öğrenci olarak geliyorsanız okul ücretinizi zamanında ödemeniz önemli. Okuldan bu konuda gelmeden önce ayrıntılı bir fatura/bilgi isteyin. Bu faturanızda tuition (okul ücreti), fees (okul imanlarından yararlandığınız için konulan ücret), insurance (sigorta) gibi farklı kalemlerin olduğunu göreceksiniz. Lisans-Yüksek lisans düzeyinde bir dönemlik toplam ücret $10.000-$15.000 civarında olabilmektedir. Bazı devlet okullarında $6.000-$7.000 bandında ücretlerle karşılaşmak da mümkün. Fakat şunu bilmelisiniz ki eğer okuldan finansal bir destek almıyorsanız, ABD’de eğitim oldukça pahalı. Hâlihazırda kendi vatandaşlarına pahalı olduğu gibi, International öğrenciler için fiyatlar ikiye katlanmaktadır.

Konaklama

Okul ücretinden sonra en fazla harcama yapılan kalem konaklama denebilir. Ayrı bir başlık altında konaklama seçeneklerini uzunca ayrıntıları ile anlattığımız için burada tekrara lüzum görmüyoruz. Özetle kampüste, yurt ortamında konaklama seçenekleriniz bulunmaktadır. Bunların ücreti, dışarıda kendi başınıza bir ev tutmaktan daha uygun olsa da diğer off campus (kampus dışı) seçeneklerinden genelde daha pahalıya gelmektedir. Örneğin benim bulunduğum okulda yurt ücretleri aylık $1000-$1400 arasında değişmektedir.

financial-planning

Birçok öğrenci bu ücreti fazla bulduğu için kampus dışında konaklama seçeneklerini değerlendirmekte. Kampus dışında başka öğrencilerle birlikte kalmanız mümkün. Bunun için okulda 3-4 kanka bir araya gelmeniz ve birlikte ev tutmanız gerekmiyor, hâlihazırda bir araya gelmiş mevcut Amerika’li veya başka milletlerden yeni kankalar edinebilir ve hazır tutulmuş bir evde bir oda kiralayabilirsiniz. Bu konuda ilanlar özellikle okulun ilk başlayacağı dönemlerde çok yoğun olarak paylaşılıyor. Gerek Facebook sayfalarında gerek craigslist gibi sitelerde çokça ilan görebilir kendinize uygun bir evde bir oda kiralayabilirsiniz. Kiraladığınız oda iki kişi birlikte kalacak şekilde dizayn edilmiş de olabilir (double room/space), sadece sizin kalabileceğiniz şekilde tek kişilik (single room/space) de olabilir. Bu sizin bütçenize ve tercihinize bağlı. Bu evlerde oturma odası (living room), mutfak ve banyo ortak kullanılmaktadır.

Kampus dışı bir diğer seçenek de Amerika’li bir ailenin yanında bir oda kiralamaktır. Özellikle dil okullarında bu seçenekle sıklıkla karşılaşabilirsiniz ve isterseniz değerlendirebilirsiniz. Hem farklı kültürden bir aile ile kültürel alışverişinizi gerçekleştirmiş hem de dil gelişiminize çok önemli bir katkı sağlamış olursunuz.

tips-of-financial-planner

Kampus içerisinde yasamın da kendi içerisinde avantajları ve dezavantajları; kampus dışı yaşamın da kendine göre pozitif ve negatif yanları bulunmaktadır. Bu konuda en güzel kararı siz kendi özelliklerinizi de göz önünde bulundurarak vereceksiniz. Kampüste yasam yukarıda saydığım kampus dışı yasamdan maddi acıdan daha zorlayıcı olacaktır. Eğer maddi açıdan rahatsanız, önce kampüsle başlayıp, sonra çevreyi tanıdıkça kampus dışına geçebilirsiniz.

car-buyAraba:

İlk gelişinizde maddi olarak yapacağınız önemli harcamalardan biri araba satın almak olacaktır. Eğer kampus dışında konaklayacaksanız ve eviniz okula çok yakın mesafede değilse, toplu taşıma da çok yaygın değilse; araba almanız kaçınılmaz olacaktır. İlk fırsatta orta düzeyde bir 2005 model civarı bir Toyota/Honda (çok tercih edilen arabalar) tercih ederseniz yaklaşık $5000-$6000 bütçe ayırmanız gerekecektir. Bu arada ayağınızı yerden kesecek şekilde $2000-$3000 civarı araba bulmak da çok zor değil. Benzin çok ucuz olduğu için araba aldıktan sonra, araba tamir anlamında masraf çıkartmazsa, araba ile ilgili masrafınız fazla olmayacaktı.

Bu yazıda kabaca ilk geldiğinizde size en çok harcama yaptıracak üç ana konudan bahsettik. Bu arada eğer kampus dışında yaşayacaksanız ev eşyalarınız da $2000-$3000 civarında tutacaktır. Fakat ikinci el eşya kullanımı konusunda ön yargılarınız yoksa, alacağınız bir kısım eşyayı craigslist‘ten ikinci el bulabilir ve eşya masrafınızı aşağıya çekebilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir